Købe bolig? Sådan vinder du budrunden

Køb af bolig

Drømmer du om at købe din næste bolig? Så gælder det om at have en god strategi klar, der øger dine chancer for at vinde budrunden.

Budrunden. Det sidste skridt, før drømmeboligen kan blive din. Tingene går hurtigt, og det kan være både nervepirrende og intenst.

Men hvad er den bedste taktik i en budrunde? Og hvad kan du selv gøre for at øge chancen for at sikre dig boligen?

Før budrunden

Før budrunden – Kort opsummeret

  • Hav finansieringsbeviset klar. Finansieringsbeviset er en garanti fra banken for, at du kan finansiere boligen. Det bør være på plads allerede inden budrunden.
  • Fastlæg din maksimale købspris. Inden du går ind i budrunden, bør du beslutte dig for en øvre grænse. Hvor meget er du villig til at give for boligen?
  • Del ikke din låneramme med mægleren. Husk, at ejendomsmægleren arbejder for sælger. Du bør ikke afsløre, hvor meget du har at handle med.
  • Undersøg prisniveauet. Se, hvad lignende boliger i området er blevet solgt for.
  • Sæt tid af. Budrunder kan være både lange og intense. Sørg for at have tid nok, så du kan tage velovervejede beslutninger!
  • Vær grundig. Gennemgå salgsopstillingen og bilag nøje. Læs især tilstandsrapporten grundigt, og bliv gerne lidt bekendt med nærområdet.

Mange lægger store planer for, hvordan budrunden skal foregå, og hvilke strategier de vil bruge. Men det, mange glemmer, er, at forberedelsen før budrunden kan være mindst lige så vigtig.

Finansieringsbevis

Noget af det første, du bør få på plads, er dit finansieringsbevis. Det er en garanti fra banken, der viser, at du kan finansiere den bolig, du vil byde på.

Det bedste er at have finansieringsbeviset klar allerede inden, du begynder at lede efter boliger. Når dette er på plads, kan du slappe mere af og fokusere på det vigtigste – nemlig at undersøge boligen grundigt, inden du byder.

Fastlæg din maksimale købspris

Det er nemt at blive grebet af stemningen i en budrunde. Følelserne kan løbe af med én, og man vil så gerne vinde.

Derfor anbefaler vi, at du på forhånd fastlægger din maksimale købspris. Det er den øvre grænse, du har råd til, og som du ikke bør overstige – uanset hvor meget du vil have boligen.

I en budrunde kan det være let at miste overblikket over beløbene. Et lille ekstra bud på 50.000 kr. kan virke ubetydeligt i øjeblikket, men pludselig er boligen blevet 200.000 kr. dyrere.

Vores råd er derfor klart: Hold fast i dit budget, og lad ikke følelserne styre dit bud!

Del ikke din låneramme med mægleren

Husk, at ejendomsmægleren arbejder for sælger og har en interesse i at få prisen op. Undgå derfor at oplyse mægleren om din låneramme eller maksimale købspris.

Undersøg prisniveauet

Gør dig bekendt med prisniveauet i området.

Hvad er lignende boliger i nabolaget blevet solgt for? Det giver dig en god indikation af, om boligen er prissat korrekt.

Sæt tid af

Budrunder kan være hektiske. Der kan være mange bydere, og fristerne kan være korte. Du skal træffe hurtige beslutninger og samtidig vurdere, hvor meget du vil byde.

For at bevare overblikket anbefaler vi, at du sætter tid af. Tag eventuelt fri fra arbejde, så du kan følge budrunden i ro og mag.

Undersøg boligen grundigt

Lad dig ikke narre af en pæn facade. Selvom boligen ser velholdt ud, er det vigtigt at læse tilstandsrapporten grundigt.

Hvad siger den om vådrum? Hvordan er området? Er der større renoveringer, der skal foretages efter overtagelse?

Tag dig tid til at gennemgå salgsopstillingen, og undersøg boligen grundigt, før du byder.

  • Tip: Vidste du, at du kan kvalificere dig til afdragsfrihed? Læs mere om hvad afdragsfrihed betyder hos vores partnerwebsted, Finansio.no.

Under budrunden

Der findes mange forskellige strategier for, hvordan man vinder en budrunde. Der er ingen entydig facitliste, men vi har samlet nogle af de bedste tips til dig.

Under budrunden – Generelle tips

  • Byd kun på én bolig ad gangen. Dette er alfa og omega. Bud er bindende, så du må aldrig byde på mere end én bolig ad gangen.
  • Undgå skambud. Start ikke budrunden med et meget lavt bud. Det kan virke fornærmende på sælger og kan samtidig resultere i, at flere bydere kommer på banen.
  • Vær ikke bange for at starte budrunden. Hvis du virkelig ønsker boligen, behøver du ikke tøve med at starte budrunden. Et relativt højt åbningsbud kan skræmme andre købere væk.
  • Korte tidsfrister. Sæt relativt korte tidsfrister på dine bud. Husk dog, at den korteste lovlige frist er kl. 12:00 dagen efter visningen.
  • Glem ikke forudsætningerne for dit bud. Sælger er ikke forpligtet til at acceptere det højeste bud. Overtagelsesdato og andre faktorer kan spille ind – sørg for at inkludere dette i dit bud.
  • Undgå små forhøjelser. Generelt bør du undgå at hæve buddet med små beløb, især hvis der er mange bydere. En forhøjelse på 10.000 kr. gør sjældent en forskel, mens en på 50.000 kr. kan få konkurrenterne til at trække sig.
  • Hav en ekstra margin til slutningen af budrunden. Det kan være en fordel at have lidt ekstra råderum, så du kan komme med et stærkt bud, der skubber de sidste konkurrenter ud.
  • Vær aktiv. Hold løbende kontakt med ejendomsmægleren gennem hele budrunden. Afklar også gerne sælgers ønskede overtagelsesdato.
  • Giv ikke op. Det er helt normalt at tabe flere budrunder, før man endelig får drømmeboligen. Bliv ved – du skal nok lykkes!

Opsummering

At købe en bolig kræver forberedelse. Dit finansieringsbevis skal være på plads, og du bør sætte dig godt ind i boligens tilstand. Samtidig er det vigtigt at fastsætte en maksimal købspris.

Når budrunden går i gang, gælder det om at bevare roen. Lad dig ikke rive med, og undgå at tiltrække unødvendige bydere. Hold løbende kontakt med mægleren, og vær tydelig i din kommunikation!