Indeholder annoncørlinks
En varmepumpe kan være med til at reducere både udledningen af drivhusgasser og elregningen. Sammenlignet med panelovne og andre varmekilder vil en varmepumpe opvarme boligen meget bedre og ikke mindst – billigere. I denne artikel giver vi dig et overblik over de bedste leverandører af varmepumper, og forklarer hvordan du får det bedste tilbud.
Test af varmepumper florerer online. En simpel Google-søgning giver rigtig mange resultater, og fælles for flere af testene er, at forskellige modeller bliver valgt som de bedste i testen. Testene er nok gode nok, men de har stadig en stor ulempe. Hvilken varmepumpe der er bedst, vil helt enkelt afhænge af boligen, der skal varmes op, og ikke mindst klimaet i det område, hvor varmepumpen skal bruges.
At vælge den rigtige varmepumpe er ikke en nem opgave. Der er ikke blot et hav af forskellige produkter på markedet – du skal også overveje, hvilken varmepumpe der passer bedst til netop din bolig. Her er både areal, plantegning, isolering og klima vigtige faktorer, der bør tages i betragtning.
Derudover koster en varmepumpe også relativt meget. Denne omkostning betaler dog for sig selv gennem et lavere energiforbrug, men for at du kan få mest muligt ud af varmepumpen, er det meget vigtigt, at du vælger den rigtige model. Køber du en varmepumpe, der ikke passer til dit hjem, sparer du måske ikke noget på din investering. Vi anbefaler derfor kraftigt, at du laver en grundig research, inden du køber en varmepumpe.
Alternativt kan du benytte en tilbudstjeneste for varmepumper. Med sådan en service vil du kunne modtage specialtilpassede tilbud til dig og din bolig, og du vil nemt kunne sammenligne priser mellem de forskellige leverandører. Vi kan blandt andet nævne tjenestetorvet.dk, som er en helt uforpligtende tilbudstjeneste for varmepumper!
Tjenestetorvet.dk
Indhent flere gratis tilbud!
Indholdsfortegnelse
Varmepumpe Test: De bedste leverandører
I denne oversigt har vi valgt at samle de bedste leverandører af varmepumper på markedet. Hvis du vil, kan du selv tjekke prisen for at købe varmepumpen, eller eventuelt udfylde en formular via tjenestetorvet.dk for at modtage et uforpligtende tilbud på både varmepumpe og installation.
Fujitsu
Fujitsu er en af verdens største leverandører af varmepumper. Varmepumperne fra Fujitsu er specielt tilpasset nordiske forhold, og sortimentet omfatter både luft-til-luft og luft-til-vand varmepumper.
Blandt de populære varmepumper fra Fujitsu er LZ 12 Nordica HighEnd, som er kåret som bedst i test i flere uafhængige anmeldelser. Denne varmepumpe har en varmekapacitet på 7,4 kW, hvilket i praksis vil dække cirka 80 m².
Ydermere har Fujitsu LZ 12 Nordica HighEnd et meget lavt energiforbrug. Energimærket er A+++!
Tjenestetorvet.dk
Indhent flere gratis tilbud!
Mitsubishi
Mitsubishi Electric leverer hovedsageligt luft-til-luft varmepumper og dækker i øjeblikket cirka 25 % af dette marked. Med lang erfaring og mange autoriserede forhandlere rundt om i landet, kan du føle dig sikker på, at kvaliteten er god.
Blandt varmepumperne fra Mitsubishi Electric er flagskibet Hero LN25. Denne varmepumpe beskrives som både driftssikker og energieffektiv og har en varmekapacitet på 8,7 kW. Denne vil kunne dække et areal på op til 120 m², og varmepumpen holder den kørende ved temperaturer helt ned til -35°C.
Tjenestetorvet.dk
Indhent flere gratis tilbud!
Panasonic
Panasonic har leveret elektriske produkter til det private marked i over 100 år. Der er næppe tvivl om, at Panasonic har været længe på markedet, og leverandøren har i dag solgt godt 1 million varmepumper i Norden.
På hjemmesiden kan du se, at Panasonic tilbyder både luft-til-vand og luft-til-luft varmepumper, og via de lokale forhandlere kan du nemt få et helt uforpligtende og gratis eftersyn.
En af de mest populære varmepumper fra Panasonic er flagskibet HZ25WKE. Dette er en af Nordens mest solgte varmepumper og leveres med en varmekapacitet på 7,4 kW. I praksis betyder det, at varmepumpen kan dække et areal på op til 150 m².
Til smart home-entusiasten bør vi også nævne, at Panasonic HZ25WKE er udstyret med indbygget WiFi, og det avancerede Nanoe-X rengøringssystem sikrer en god luftkvalitet i hjemmet.
Tjenestetorvet.dk
Indhent flere gratis tilbud!
Toshiba
Den japanske leverandør Toshiba blev grundlagt i 1939 og har derfor været længe på markedet. Toshiba leverer nogle af de bedst sælgende varmepumper i Danmark, og fælles for næsten alle modeller er det lave prisniveau. Sortimentet omfatter hovedsageligt kun luft-til-luft varmepumper, samt separate systemer til aircondition og datakøling.
En af de mest populære modeller fra Toshiba er Daiseikai 9 Ras 35. Denne model har fået ros for sin gode hurtige varmefunktion, og varmepumpen kan bruges helt ned til -30 grader.
Tjenestetorvet.dk
Indhent flere gratis tilbud!
Samsung
Samsung har lokale forhandlere i hele Danmark og tilbyder blandt andet et gratis eftersyn inden en eventuel installation af en ny varmepumpe.
Samsung er kendt for at levere smarte produkter, og det ses også på varmepumperne. Flere af varmepumperne er udstyret med indbygget WiFi og stemmestyring, og produkterne passer perfekt ind i et eksisterende smart home.
Sortimentet omfatter både luft-til-luft og luft-til-vand varmepumper. Langt de bedst sælgende varmepumper er luft-til-luft, og de fleste modeller har et prisskilt på cirka 8.000 – 15.000 kroner.
En af de bedst sælgende er Samsung Smart Home Exclusive 12, som blandt andet har et meget lavt støjniveau og integreret WiFi-styring.
Tjenestetorvet.dk
Indhent flere gratis tilbud!
Daikin
Daikin er totalleverandør af produkter til indeklima og har alle typer varmepumper i sit sortiment. Her finder du varmepumper med både luft-til-luft, luft-til-vand og væske-til-vand.
Daikin er måske ikke den mest velrenommerede leverandør her på det danske marked, men på verdensplan gør Daikin det godt. Daikin har i over 80 år leveret varmepumper og andre indeklimaprodukter til forbrugerne, og flere af varmepumperne er specielt tilpasset til brug i det kolde, nordiske klima.
En af Daikins bestsellere er Synergi 3-varmepumpen. Denne varmepumpe har et stilrent og tidløst design og leveres samtidig med indbygget understøttelse af WiFi-forbindelse. Energimærket er A+++, og enheden er specielt udviklet til det nordiske marked.
Tjenestetorvet.dk
Indhent flere gratis tilbud!
COP, SCOP og SEER
Når du skal købe en varmepumpe, vil du sandsynligvis støde på forkortelserne COP, SCOP, SEER. Men hvad betyder de egentlig, og hvad betyder det for dig?
COP
COP står for Coefficient of Performance og omtales ofte på dansk som varmefaktoren eller effektfaktoren. Kort fortalt siger COP noget om, hvor meget varme du får fra varmepumpen i forhold til strømforbruget. Jo højere COP, jo mere varme vil varmepumpen kunne afgive.
COP er ikke et særlig præcist mål for, hvor effektiv varmepumpen er. COP vil variere baseret på flere forskellige faktorer, såsom udendørstemperatur og ønsket indetemperatur. Varmefaktoren siger altså kun noget om, hvor meget varme varmepumpen er i stand til at afgive på et givet tidspunkt. For at få et bedre overblik over, hvor effektiv varmepumpen er, bør du i stedet kigge på SCOP.
SCOP
SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance og kaldes ofte for den årlige varmefaktor på dansk. Dette tal siger noget om varmepumpens evne til at afgive varme gennem et helt år. Jo højere årsvarmefaktor, jo mere effektiv er varmepumpen. Et højt SCOP vil således resultere i et lavere strømforbrug.
Kort sagt kan man sige, at SCOP er et gennemsnitligt mål for, hvor effektiv varmepumpen er gennem et helt år. Langt mere præcist end COP!
SIER
SEER står for Seasonal Energy Efficiency Ratio. Her taler vi om sæsonenergivirkningsfaktor på dansk. Dette siger noget om, hvor meget kulde varmepumpen formår at afgive i forhold til elforbruget.
SEER er især relevant for dig, der også planlægger at bruge varmepumpen til køling om sommeren. Et højere SEER-tal indikerer, at varmepumpen kun bruger lidt energi på at køle omgivelserne, og strømforbruget bliver dermed også lavere.
Læs også: Mobil Aircondition Test
Varmepumpe: Ofte stillede spørgsmål
Er det rentabelt at have en varmepumpe?
Mange mennesker kan blive skræmt af, at prisen på selve varmepumpen og installationen er relativt høj. På sigt kan det stadig være meget rentabelt at investere i en varmepumpe.
Det vurderes, at en varmepumpe vil reducere energiforbruget med hele 40-80 % i forhold til elektriske varmekilder. Det vil naturligvis føre til en lavere elregning. Du begynder med andre ord med det samme at tjene investeringen ind igen.
Jo højere elpriserne er, jo mere sparer du samtidig ved at have en varmepumpe. Med nutidens skyhøje energipriser får mange derfor en varmepumpe for at reducere deres elregning.
Kan du bruge en varmepumpe hele sommeren?
Varmepumpen er primært beregnet til brug under de kolde dage om vinteren. Heldigvis kan varmepumpen også bruges til køling om sommeren.
I praksis vil varmepumpen fungere cirka som et klimaanlæg, og det er derfor intet problem at sætte varmepumpen i køletilstand, når det virkelig steger udenfor.
Inden du slår køletilstanden til, er der dog én ting, du bør sikre dig. Der skal monteres en kondensslange på den del af varmepumpen, der er inde. Dette burde ikke være et problem, da stort set alle autoriserede installatører installerer med disse slanger.
Hvilke typer varmepumper findes der?
Hovedsageligt snakker man om 4 forskellige typer varmepumper.
- Luft-til-luft varmepumpe: Denne type varmepumpe tiltrækker den kølige udeluft og udnytter så varmeenergien fra denne luft. Den varme luft blæses derefter ind i boligen.
- Luft-til-vand varmepumpe: Disse varmepumper tiltrækker også den kølige udeluft. Forskellen er, at varmen fra luften bruges til at opvarme vand. Dette vand kan fx bruges til radiatorer, vandbåren gulvvarme eller til opvarmning af postevand.
- Væske-til-vand varmepumpe: Kaldes ofte jordvarmepumpe. Her bruges energi lagret i bjerge, hav eller jord til at opvarme vand. Som med luft-til-vand kan dette vand bruges til gulvvarme eller radiatorer.
- Udsugningsvarmepumpe: En udsugningsvarmepumpe vil hente varme fra ventilationsanlægget i huset. Varmen udvindes oftest fra luft, der kommer fra køkkener og vådrum. Luften vil derefter blive filtreret og kan bruges til rumopvarmning.
Hvad koster en god varmepumpe?
Som med alt andet er der store prisudsving – også på varmepumper.
På markedet finder du meget overkommelige budgetmodeller, der kun koster 4.000 – 8.000 kroner. Samtidig finder du også meget avancerede og dyre modeller, som kan have et prisskilt på over hundrede tusinde kroner.
Generelt er en luft-til-luft varmepumpe den mest overkommelige mulighed. I denne kategori finder du typisk varmepumper med et prisskilt fra 8.000 – 20.000 kroner.
Luft-til-vand varmepumper har et betydeligt højere prisskilt, og prisen kan ligge på alt fra 40.000 – 120.000 kroner.
Den absolut dyreste mulighed er en væske-til-vand varmepumpe (jordvarmepumpe). Det er meget avancerede systemer, og installationsomkostningerne kan hurtigt blive omkring 200.000 kroner. Samtidig er varmepumperne dyre og koster typisk 80.000 – 120.000 kroner.
Udstødningsvarmepumper er ikke særligt udbredt i Danmark. Prisen for sådan en varmepumpe er cirka 60.000 – 100.000 kroner.
Bemærk også, at installationsomkostningerne kan variere for alle de forskellige varmepumpetyper. Den samlede pris afhænger ganske enkelt af den bolig, hvor varmepumpen skal installeres.
Hvor stor en varmepumpe skal jeg bruge?
Præcis hvor stor og kraftig en varmepumpe du skal bruge, afhænger af flere forskellige faktorer.
En af de vigtigste faktorer er naturligvis størrelsen på den bolig, du skal opvarme. Et større areal vil naturligvis føre til, at du har brug for en kraftigere varmepumpe.
Layout er også en vigtig faktor. Varmepumpen vil fungere bedst i åbne løsninger, da den varme luft bliver nemmere at sprede rundt i boligen. Har du mange lukkede rum, kan det være fornuftigt at overveje en forholdsvis kraftig varmepumpe.
Den isolering, du har i dit hjem, selvfølgelig også en faktor, du bør tage højde for. Er boligen godt isoleret, kan du overveje en lidt billigere og mindre kraftig varmepumpe. Ved dårlig isolering vil varmetabet være større, og varmepumpen skal dermed være kraftigere for at kompensere for varmetabet.
Endelig bør du også overveje klimaet i det område, hvor du bor. Bor du i et koldt område, vil behovet for en kraftig varmepumpe være større. Bor du derimod i et område med et mildere klima, kan du overveje en mindre kraftig model.
Kræver en varmepumpe meget vedligeholdelse?
Præcis hvilken form for vedligeholdelse, der skal til, afhænger af, hvilken type varmepumpe du har.
I de senere år er flere af varmepumperne blevet vedligeholdelsesfrie, og der skal generelt ikke så meget til for at holde varmepumpen kørende.
Alt efter hvilken model du har, bør du typisk rense luft- og partikelfiltre inde i varmepumpen. Om vinteren er det også vigtigt at sørge for, at luftindtaget ikke er dækket af sne, og man skal passe på, at der ikke kommer is på den del af varmepumpen, der sidder udendørs.
Langt de fleste varmepumpeinstallatører tilbyder løbende vedligeholdelse gennem serviceplaner. Dette anbefales for at sikre varmepumpens længst mulige levetid, og en service koster typisk ikke mere end tusind kroner.