Er du usikker på, om du har fået fugtskader på badeværelset? Eller vil du måske bare sikre dig, at du kan undgå fugtskader? Så skal du læse videre!
Badeværelset er et af de rum, hvor der hurtigt kan opstå fugtskader. Hvor meget det koster at fikse fugtskader kan variere fra badeværelse til badeværelse, samt hvor længe fugtskaden har eksisteret. Det er slet ikke sikkert, at du opdager det med det samme.
Grundig renovering af badeværelset og god vedligeholdelse kan stadig give dig mulighed for at ånde lettet op. Husk at fugtskader på badeværelset kan være et dyrt problem!
- Læs også: Affugter Test: Bedst i Test!
Hvordan kan der opstå fugtskader?
Badeværelset er et vådt rum, hvor vi bruser, går på toilettet og vasker os. Der kan hurtigt komme store temperaturforskelle i et rum, hvor man ønsker så behagelig en varme.
Skimmelsvamp trives bedst ved den temperatur de fleste har på badeværelset, som ofte ligger mellem 20 – 30 grader. Fugt og kondens sætter sig på vægge og lofter, hvis du ikke har god ventilation eller lufter nok ud.
Er der dårlig ventilation i et badeværelse, er alt indrettet, så der kan opstå fugtskader. Revner i fliser eller paneler kan også være årsagen til dette problem. Det er derfor meget vigtigt, at du bruger en fagmand, hvis du skal renovere badeværelset.
Uden den dækker forsikringen heller ikke skaden, som kan blive ekstra stor, hvis fugtskaden får lov at udvikle sig.
Husk at skimmelsvamp forårsaget af fugt også kan skabe helbredsproblemer!
Hvordan opdager man fugtskader?
Der er nogle tegn på fugtskader, som er nemmere at opfatte end andre. En af de første ting, du vil bemærke, er mange insekter, der hvirvler rundt. Det er jo heller ikke helt ualmindeligt, og det betyder ikke nødvendigvis, at du har fået fugtskader. Alligevel er det okay at være opmærksom på det!
Opdager du insekter, såsom sølvfisk, bør du kigge nærmere. Skimmelsvamp er det synlige resultat af fugt, som faktisk er en svamp, der lever af skidt og snavs. Skimmelsvampe har brug for fugt og organisk materiale for at vokse. Der er meget af dette i et badeværelse!
Hvis du undrer dig over, hvordan du kan opdage fugtskader, så vil du umiddelbart kunne se mærker på vinduer og vægge. Fugtskaderne optræder dog ikke nødvendigvis der, hvor de er lette at se. Ofte begynder fugten at udvikle sig i områder, hvor man ikke kommer så nemt til det, som bagved brusekabinen og lignende. Skimmelsvampe sætter sig ofte langs fuger og kanter, hvor luft og vand trænger ind.
Et andet godt tip kan være at tjekke luftfugtigheden med en fugtmåler. Dette vil hurtigt opdage, om luftfugtigheden i badeværelset er for høj!
Hvordan undgår man fugtskader?
Der er mange ting, du kan gøre for at forebygge fugtskader, selvom huset er gammelt og slidt. Det første naturlige trin er at lufte og rengøre. Udluftning vil reducere luftfugtigheden, hvilket betyder, at skimmelsvampen trives dårligere og får dårligere levevilkår.
Men hvis du rent faktisk skal lufte ud, så kan du enten mangle ventilation, eller det kan være beskadiget eller ødelagt. Tjek derfor, at ventilationen fungerer optimalt. Hvis der ikke er ventilation på badeværelset, bør der uden tvivl rettes op på dette.
Selvom ventilation er på plads, er der også andre forholdsregler, du kan tage. Har du først fået fugtskader, skal du muligvis rive hele gulvet og væggen op. Det er utrolig vigtigt at få sat en fugtspærre på plads, så der ikke opstår fugtskader igen. Sådan en fugtspærre er obligatorisk, når man bygger i dag, men det er ikke sikkert, man har denne, hvis ens hus er gammelt.
Rengøring er også nyttigt. Tag for eksempel afløbet. Her vil hårrester og snavs samle sig og give grundlag for øget skimmeldannelse. Hvis du ikke rengør her, kan det smitte af, især når forholdene er til det. Vask med en fugtig klud og lidt klor for det bedste resultat.
Hvad gør du, hvis uheldet er ude?
Hvis du er en af dem, der har fået fugtskader, så er der nogle ting, du bør gøre. Dette kan begrænse skaden, og eventuelt hvor meget du skal betale for at reparere den. Du spekulerer måske på, om husforsikringen dækker fugtskader, og det gør den i de fleste tilfælde. Men det er ikke sikkert.
Hvis badeværelset ikke er bygget i overensstemmelse med givne love og regler, eller det er bygget af andre end fagfolk med kompetence til at udføre opgaven, kan forsikringsselskabet stille sig på bagbenene. De kan sige, at det skyldes, at badeværelset mangler en fugtspærre i form af en membran, eller at der samler sig vand, fordi gulvet ikke har hældning. Det kan også være forårsaget af revner i fliser eller utætte fuger.
Når først uheldet er ude, er det ikke vanskeligt at vide, hvad man skal gøre. Kontakt forsikringsselskabet og rådfør dig eventuelt med fagfolk på egen hånd!
Kort Opsummeret
Fugtskader på badeværelset er ikke sjovt. Derfor skal man altid sørge for, at badeværelset er proportionelt bygget. Samtidig er det ikke sikkert, at de gældende regler gjaldt på det tidspunkt, hvor badeværelset blev bygget.
Fugtskader i badeværelset opstår som regel, fordi det enten er for fugtigt, eller der er for dårlig ventilation. Sørg derfor for, at rummet bliver luftet gennem god ventilation.
Har du bygget efter gældende regler, skal en almindelig husforsikring dække eventuelle fugtskader og de reparationer der skal laves!