Mikrocement på badeværelset

Mikrocement badeværelset

Overvejer du at opgradere dit badeværelse? Så kan mikrocement være løsningen!

Mikrocement bliver stadig mere populært, og det ser ikke ud til, at tendensen vil bremse med det samme. Med mikrocement får du et mere urbant og rent design, og stilen tager sig særligt godt ud på badeværelset.

Men hvad er mikrocement egentlig? Og hvordan kan du lægge den i badeværelset?

I denne artikel giver vi dig svar på alt det, du måske undrer dig over om mikrocement, og du får også en simpel trin-for-trin guide, der viser, hvordan mikrocement kan lægges!

Mikrocement: Indholdsfortegnelse

Hvad er mikrocement?

Hvis du allerede er nået dertil, hvor du overvejer at installere mikrocement på badeværelset, kan det godt være, du har et godt kendskab til, hvad mikrocement egentlig er. Det kan stadig være, at du bare synes, at mikrocement ser godt ud på badeværelset, uden at du rigtig ved præcis, hvad det er.

Enkelt forklaret er mikrocement et murværksprodukt. I praksis består mikrocement af en blanding af sand, cement og harpiks. Denne blanding gør mikrocementen både vandafvisende og holdbar, samtidig med at du ikke har brug for fuger. Det siges, at mikrocementen er fugefri.

Da mikrocementen er så holdbar, som den er, skal du også kun påføre et tyndt lag, hvor du ønsker mikrocementen. Når du er færdig med at lægge mikrocement, vil tykkelsen kun være cirka 3-4 millimeter.

Mikrocement kan påføres næsten alle overflader, og efter hærdning får du et sømløst resultat uden højdeforskelle, hvor fuger og silikone typisk skal påføres. Det er nok en af de ting, der har gjort mikrocement så populær på det seneste. Du behøver simpelthen ikke fuger eller silikone!

Mange forskellige farver

Mikrocement Farver

Efter vores mening er mikrocement et fantastisk produkt, men det lyder ikke specielt glamourøst. Så snart man hører begrebet “cement”, trækker man også associationer til grå og kedelige overflader. På trods af at mange mennesker ser ud til at vælge forskellige grå nuancer til mikrocementen, er der mange flere muligheder derude.

For at give dig flere valgmuligheder som forbruger kan farvepigmenter tilsættes mikrocementen. Langt de fleste leverandører anvender enten NCS- eller RAL-farvesystemet eller eventuelt en kombination af begge systemer.

I praksis giver det dig mulighed for at vælge mellem over 3.500 forskellige farver. Her er det næsten kun fantasien, der sætter grænser!

Samtidig tilbydes mikrocementen ofte med forskellige grader af glans og strukturer. De mest almindelige glansniveauer er matte, blanke og silkematte. De forskellige strukturer vil også give et andet udtryk og er ofte et udtryk for, hvor fin eller groft mikrocementen skal fremstå efter den er påført.

Kan lægges på de fleste steder

Som tidligere nævnt kan mikrocement lægges på de fleste underlag. Vi kan blandt andet nævne metal, puds, båndtapet, betongulve, fiberplader, murværk og klinker. Samtidig er der sjældent behov for væsentligt overfladebehandling i forvejen, og i forhold til at lægge nye fliser er der langt mindre arbejde.

Mikrocementen kan blot lægges over de fliser, du allerede har. Ingen grund til at fjerne alle fliserne på forhånd!

Hvis det ønskes, kan mikrocementen også lægges udendørs. Det mest almindelige er nok stadig at lægge mikrocementen indendørs og især på badeværelset. Faktisk er mikrocementen særdeles velegnet til at lægges over fliser, da fliserne giver en god og stabil overflade.

Overvejer du at lægge mikrocement et andet sted i boligen, er dette også noget, du bør huske på. Underlaget, hvor mikrocementen skal lægges, skal være stabilt!

Kan jeg selv lægge mikrocement?

Mange spekulerer på, om de selv kan lægge mikrocementen. Da mikrocementen lægges på badeværelset, undrer mange sig også over, om det overhovedet er tilladt at lægge mikrocementen selv.

Lad os tage det enkleste først. Ja, det er tilladt at lægge mikrocementen selv – og det gælder også på badeværelset. Hvis du ønsker det, er der derfor ikke noget i vejen for, at du selv kommer i gang og lægger mikrocementen.

Med dette af vejen kan vi gå videre til næste spørgsmål. Bør du selv tilføje mikrocementen?

Holder du tungen lige i munden og laver lidt research på forhånd, er der meget, der tyder på, at du får et godt resultat. Samtidig vil du også spare en hel del på at udføre arbejdet selv, i modsætning til at hyre fagfolk til at gøre arbejdet for dig.

Vælger du selv at lægge mikrocementen, skal du selvfølgelig være opmærksom på, at der skal arbejdes lidt med den. Med god attitude, det rigtige udstyr og en god portion tålmodighed kan resultatet blive lige så godt. Lad os se på, hvordan du selv lægger mikrocementen!

Slik lægger du mikrocement på badeværelset

Lægger mikrocement

Vi siger ofte, at arbejdet med at lægge mikrocement er dobbelt. Du skal først have det udstyr du skal bruge, før du kan gå i gang med selve arbejdet.

Du skal bruge dette udstyr

  • Rengøringsmiddel til underlaget. Bruges til at fjerne støv, snavs og andet snavs fra underlaget.
  • Fibernet. Anbefales især til fliser, da det styrker underlaget.
  • Primer. Bruges til at give mikrocementen god vedhæftning. Særlige primere anvendes til ikke-absorberende underlag (fliser, laminat, metal, glas).
  • Rulle. Rullen bruges til at fordele primeren over underlaget.
  • Mikrocement. Selve mikrocementen skal påføres underlaget.
  • Glittebræt. Bruges til at fordele mikrocementen over væggen/gulvet.
  • Beskyttelsesudstyr. Det anbefales at bære en beskyttelsesmaske og beskyttelsesbriller, når du arbejder med mikrocement.
  • Sealer. Bruges til at gøre mikrocementen vandafvisende. Anbefales til badeværelser og andre vådrum.
  • Dæklag. Dæklaget giver en glat overflade til mikrocementen, og beskytter samtidig overfladen mod slid.
  • Slibemaskine / sandpapir: Anvendes til efterbehandling, når mikrocementen påføres.

Selve arbejdet

Når alt udstyret er på plads, er du godt rustet til at komme i gang med selve arbejdet.

1. Rengøring

Det første du skal gøre, er at rense overfladen. Her er det vigtigt at fjerne alt snavs, støv og fedt. Brug gerne et velegnet rengøringsmiddel.

Mange, der skal lægge mikrocement på badeværelset, har allerede fliser på væggene. Vi anbefaler herefter, at du bruger et rengøringsmiddel til fliser, såsom Mira Ceramic Cleaner.

Det vigtigste er, at overfladen er ren og pæn. Lad underlaget tørre, før du starter næste trin.

2. Primer

Det næste trin er at finde primeren frem. Dette bruges til at give god vedhæftning til den mikrocement, der skal påføres efterfølgende. Primeren påføres med en kost eller en rulle.

Hvilken primer du skal bruge afhænger af underlaget. Primere anvendes til sugende underlag (spåner, beton og lignende). Hvis underlaget er ikke-sugende (fliser, glas, laminat og lignende), anvendes en speciel primer.

I nogle tilfælde kan det også betale sig at bruge et fibernet. Det anbefales især at bruge fibernet på fliser, bevægelige materialer og overflader, hvor der er fuger. Fibernettet skal påføres umiddelbart efter primeren er påført, mens den stadig er våd.

Lad primeren tørre som anvist.

3. Påføring af mikrocement

Her kommer det vigtigste trin, nemlig påføringen af mikrocementen.
Inden du starter, bør du dobbelttjekke, at underlaget er rent, og at primeren er tørret.

Nogle mikrocementer kommer færdigblandet, mens man i andre tilfælde selv skal blande. Tilsæt i så fald farve i henhold til producentens anvisninger og bland godt.

  1.  Brug et glittebræt / stålplade til at påføre mikrocementen. Bevæg dig i halvmåneformede bevægelser, fra hjørne til hjørne.
  2. Lad derefter mikrocementen tørre. Det første lag skal tørre i cirka 3 timer, før det næste lag påføres.
  3.  Efter det første lag slibes der til med sandpapir eller en slibemaskine.
  4. Når 2 lag er påført, skal du kontrollere, at mikrocementen dækker hele området. Fyld eventuelt revnerne igen.

Præcis hvor meget mikrocement du skal bruge pr. m² varierer alt efter hvilket resultat du forestiller dig.

  • 1 kg/m²: Dette giver et relativt groft resultat.
  • 0,6 – 0,8 kg/m²: Middel til godt resultat.
  • 0,5 kg/m²: Fint resultat.

Lad derefter mikrocementen tørre, før efterbehandlingen påbegyndes. Tørretiden varierer fra producent til producent, men er typisk 6 – 24 timer.

4. Efterbehandling

Det er nu tid til efterbehandling med slibemaskine eller sandpapir. Se efter eventuelle ujævnheder i mikrocementen, og slib disse væk. Du vælger selv om du bruger slibemaskine eller sandpapir, men i mange tilfælde kan resultatet blive lidt bedre med en slibemaskine.

5. Sealer

Påføring af sealer er især vigtigt i badeværelser og andre vådrum. Sealeren vil gøre mikrocementen mere vandafvisende. Brug en rulle eller kost, før du lader sealeren tørre.

Tørretiden varierer også fra producent til producent, og flere anbefaler, at mikrocementen skal hærde i cirka en uge, før den udsættes for fugt.

6. Dæklag

Når sealeren er tørret, kan du påføre dæklaget. Dæklaget giver en glat overflade til cementen, samtidig med at den beskytter mod slid. Tørretiden er typisk 2 – 4 timer.

Det anbefales at bruge en beskyttende maske ved påføring af dæklag!

Fordele ved mikrocement

Fordele ved mikrocement

Der er mange fordele ved at bruge mikrocement, både når det kommer til æstetik – og ikke mindst din pengepung!

  • Budget. I forhold til at istandsætte hele badeværelset er det meget billigere at bruge mikrocement.
  • Indendørs og udendørs. Mikrocement er velegnet til både indendørs og udendørs brug.
  • Mange farver. Mikrocement fås i over 3.500 forskellige farver.
  • Moderne design. Her er det selvfølgelig op til hver enkelt at danne sig en mening. Mange synes i hvert fald, at mikrocement giver et trendy og moderne look.
  • Vandafvisende. Med den rigtige finish er mikrocementen både holdbar og vandafvisende.
  • Du kan gøre det selv. Som vi har set i denne artikel, er det fuldt ud muligt at lægge mikrocementen selv. Her skal du blot lave en vurdering af, om du vil klare opgaven selv, eller lade de professionelle stå for det hele.

Hvor meget koster mikrocement?

Præcis hvor meget det vil koste at lægge mikrocementen afhænger af flere faktorer. Den vigtigste faktor er, om du vælger at udføre arbejdet selv eller ej. Du sparer naturligvis relativt meget, hvis du selv tager jobbet, men til gengæld har du ingen garantier for, at resultatet bliver som forventet.

Mikrocementen er ikke særlig dyr i sig selv. Kiloprisen for mikrocement kan ligge på alt fra 50 – 200 kroner.

Ifølge vores undersøgelser skal du beregne en pris på cirka 500 – 800 kr./m², hvis du vælger at udføre opgaven selv. Dette inkluderer alle de nødvendige materialer, du har brug for. Hvis du kun skal lægge gulvet, kan prisen være betydeligt lavere.

Vælger du at bruge fagfolk til arbejdet, vurderes det, at prisen vil være cirka 2000 – 3500 kr./m².

For mange kan mikrocement på badeværelset også fungere som en investering. I mange tilfælde vil boligens værdi faktisk stige efter opgraderingen!

FAQ: Ofte stillede spørgsmål

down-arrow Hvad er mikrocement?

Kort sagt er mikrocement et murværksprodukt. I praksis består mikrocement af en blanding af sand, cement og harpiks. Denne blanding gør mikrocementen både vandafvisende og holdbar, samtidig med at du ikke har brug for fuger.

Mikrocement kan påføres næsten alle overflader, og efter hærdning får du et sømløst resultat uden højdeforskelle, hvor fuger og silikone typisk skal påføres.

down-arrow Kan jeg selv lægge mikrocement?

Ja, du kan selv lægge mikrocementen. Det gælder også badeværelser.

Holder du tungen lige i munden og laver lidt research på forhånd, kan du få et godt resultat. Samtidig vil du også spare en hel del på at udføre arbejdet selv, i modsætning til at hyre fagfolk til at gøre arbejdet for dig.

Føler du dig utryg, kan det alligevel være i orden at overveje, om du skal have en professionel til at gøre arbejdet!

Kilder