5 tips til hvordan du kan undgå pipebrand

pipebrand

Er du en af dem, der bruger brænde som opvarmning, kan det være, du frygter brand. Måske har du hørt, at ting som fugtigt brænde og forkert montering af skorstenen kan være årsager til pipebrand. Men heldigvis findes der måder, der gør fyring sikker. Bliv ikke en af de omkring 1.000 husstande, der oplever pipebrand om året!

Er der lang tid til fejeren kommer, er der flere ting, du selv kan gøre for at undgå pipebrand. Nu hvor elpriserne går langt over skorstenen, er der mange, der vælger brænde fremfor strøm. Derfor er emnet om, hvordan man undgår pipebrand, kommet mere i fokus. Vi har set på 5 tips til, hvordan man kan fyre sikkert uden fare for pipebrand.

1. Tøm pejsen

Har du netop startet brændeopvarmning i år, kan pejsen måske være fuld af sod. Dette er ikke kun en brandfare, men kan også føre til, at skorstenen tilstoppes. Det er blandt andet dette, som fejerne fjerner med deres kost. Men der er faktisk en del, man selv kan gøre.
Det kan være, at der har samlet sig sod og andet snavs over en sæson eller flere. At tømme pejsen er første skridt til at undgå pipebrand, men husk altid at gøre dette, efter pejsen ikke har været brugt i et stykke tid. Der kan stadig være gløder i sothøjen, selv efter et døgn. Tøm f.eks. pejsen tidligt om morgenen, før du tænker at fyre op.

2. Brug tørt brænde

Mange forstår ikke problemet med fugtigt brænde. Hvis det er fugtigt, skulle det vel ikke begynde at brænde i skorstenen?
Pointen er, at fugt får temperaturen til at stige yderligere, fordi du skal fyre hårdere for at opnå samme effekt. Denne ekstreme varme kan få skorstenen til at sprække og forårsage pipebrand.

Brænde bliver aldrig 100% tørt, men man bør bruge brænde, der har været opbevaret tørt i flere måneder. For eksempel i et skur eller et brændeskur. Tørt brænde fyrer effektivt og giver varme i rummet, ikke i skorstenen. Det nemmeste er at lave et system til opbevaring af brænde, så du altid bruger det brænde, der har været opbevaret længst. Dette kan gøres ved at sætte to brændestabler op, én med tørt brænde og én med nyere brænde.

3. Jævn temperatur

Der er en anbefaling, når det gælder nye pejse, om at man kun bør bruge brænde til opvarmning. De er lavet til at give jævn varme uden, at du behøver at fylde på med alt muligt andet. Det kan betyde, at man bør bruge en kombination af flere varmekilder. En varmepumpe giver en jævn rumtemperatur, men midt om vinteren er det sjældent nok. Kombinationen betyder dog, at man slipper for stormfyring.
Med andre ord – brug ikke mælkekartoner og reklameaviser til at tænde op med, men fyr fra toppen, gerne med tændbriketter eller optændingsbrænde.

4. Brænde om dagen, elektricitet om natten

Det er ikke kun fordi strømmen er billigst om natten, at dette er smart. Når man kan spare penge på dette, kan man også spare sig for pipebrand, hvis man kun fyrer om dagen. Der kan nemlig være skader på skorstenen og rør. Det kan være forårsaget af hård fyring eller forkert montering.
Skal man renovere, er det derfor altid anbefalet at få fagfolk til at gøre denne opgave, selvom det kan virke som et overkommeligt arbejde. Gamle skorstege er ikke altid dimensioneret til de nye pejse.

5. Vær på vagt

Det er hyggeligt at sidde inde med fyr i pejsen. Man sørger både for at holde det varmt, og man kan næsten føle, at man sparer penge.
Men vær altid på vagt, når du fyrer med brænde. Selv gnister fra pejsen kan antænde og skabe brand. Det er ikke altid nemt at opdage en pipebrand alene. Men man kan høre det!

En pipebrand laver en buldrende lyd, der er genkendelig. Gå derfor ud af huset for at tjekke, om der står flammer op af skorstenen. Hvis det gør, er det bare at ringe 112 med det samme. Det er en opgave for brandvæsenet!

Kilder