En indendørs plantevæg er et visuelt slående blikfang, udover at det er et sjovt projekt at lave derhjemme.
Der er uendelige måder at kombinere forskellige planter og materialer, der tilsammen giver en personlig twist på indretningen.
Det er også meget pladsbesparende, da du kan have mange planter på ét sted uden at optage al gulvpladsen.
Du kan også lade planterne vokse ud over den lodrette retning ved at lade planterne følge vinkler, trapper, søjler mv.
Ønsker du en separat plantevæg inde i stuen, kan du enten hyre professionel hjælp, eller du kan lave en selv.
Hvis du beslutter dig for at lave en selv, så skal du vide, at det ikke er så svært, som det kan lyde.
- Læs også: Hvordan sår man frø indendørs?
Placering
Tænk over, hvor du vil have plantevæggen til at stå. Det er vigtigt at sikre, at planterne står et sted, hvor de får den rette mængde sollys. Forskellige planter har forskellige lysbehov, så der skal du vælge placering ud fra lysbehovet for de planter, du har tænkt dig at bruge.
For at planterne kan trives over længere tid, er det nemmere, hvis du vælger planter, der har samme krav til sollys og vanding.
Du kan i øvrigt stille dem, hvor du vil, men det er også æstetisk, hvis planterne for eksempel kan brede sig ud over en trappe, en bogreol eller lignende.
En plantevæg er også meget støjdæmpende, så dette kan du have i baghovedet, hvis du fx ønsker at reducere støjniveauet udefra eller mellem rum.
Fundamentet
For at planterne kan vokse lodret, skal de naturligvis have noget at holde fast i. Her kan du bruge forskellige muligheder ud fra udseende og hvilket slutresultat du ønsker.
Du kan fx bruge armeringsjern, espalier eller stige, og du kan vælge, om du vil fastgøre den på væggen, eller om den skal hvile op ad den.
Du kan også lave en firkantet eller rektangulær “blomsterkasse” af træ. Så er det vigtigt, at du dækker det med plastik indeni, så du undgår vandskader på væggen. Lav hylder indeni, der sættes på skrå opad, så både jord og planter bliver på plads.
Sæt potterne sporadisk fast på anretningen eller brug klatreplanter, der står i en potte på gulvet. Efterhånden som planterne vokser, vil de spredes udad og lukke hulrummene.
Ønsker du en let og luftig plantevæg, kan du beskære planterne med jævne mellemrum, eller du kan lade dem gro frit for en tættere beplantning.
Her kan du være så kreativ, som du vil!
Planter
De planter du vælger skal have nogenlunde samme krav til lysforhold, så ingen af dem mistrives og til sidst visner. Du gør det også nemmere for dig selv, hvis planterne har samme krav til vanding, så du ikke skal vande forskellige planter på forskellige tidspunkter.
Vælg gerne en række forskellige planter med forskellige nuancer og udseende, så du får forskellige teksturer og udtryk i din plantevæg. Udseendet vil også ændre sig over tid, da det er levende planter, der vokser.
Planter, der passer godt her i landet, er klassiske stueplanter fra regnskoven. Disse kan lide lavt lys og høje temperaturer.
Vælger du også at bruge blomstrende planter i plantevæggen, så skal du huske at toppe blomsterknopperne efter hver blomstring, så de kan blomstre igen og igen.
Held og lykke med plantevæggen!