Kolde dage? Sådan tænder du nemt op i pejsen

Optænding i pejs

Det er altid hyggeligt med den gode og lune varme, man får fra pejsen på kolde vinterdage. Men så skal man jo først og fremmest tænde op i pejsen på en ordentlig måde, uden at det går ud efter 2 minutter.

Jeg ved ikke med dig, men jeg har i hvert fald oplevet frustrationen. Temperaturen begynder at krybe under 20 °C inde i stuen, og tiden er inde til at fyre op i pejsen. Jeg tvinger mig selv ud i kulden for at hente noget brænde, før jeg smider brændet i pejsen og tænder op. Endelig skal det blive lidt varmere.

Glæden er for øvrigt kortvarig. Allerede efter 2 minutter er flammerne gået ud, og det er mindst lige så koldt i huset. I denne artikel giver vi dig en helt enkel opskrift på, hvordan du får fyr i pejsen med brænde på kolde vinterdage.

Opptænding i pejs: Opsummeret

  • Brug den rigtige metode: Tænd op fra toppen af stakken („The Swiss Method‟). Læg de største brændestykker nederst og mindre stykker øverst. Tænd op fra toppen med optændingsbrænde eller briketter.
  • Rengør pejsen: Sørg for, at pejsen er relativt ren for sod og aske, og at skorstenen også er rengjort. Dette giver bedre forbrænding og reducerer risikoen for pipebrand.
  • Brug tørt brænde: Opbevaring af brænde på den rigtige måde sikrer, at det er tørt, hvilket giver bedre forbrænding. Fugtighedsgraden bør være under 20%.
  • Justering af luft: Sørg for, at ventilen er åben for god lufttilførsel. Sæt eventuelt døren til pejsen eller et vindue på klem for at hjælpe flammerne med at tage sig op.
  • Gode resultater: At tænde fra toppen giver bedre luftcirkulation, mindre røg og aske. Samtidig bliver forbrændingen mere effektiv.

Først og fremmest: Rengør pejsen

Før du går i gang med optændingen, bør du sikre dig, at der er relativt rent i pejsen. Med rent mener vi, at der ikke er meget sod i bunden af pejsen. Samtidig bør du altid huske at stille stigen frem til fejeren kommer, så skorstenen også er ren.

Ikke kun vil det blive lettere at fyre op med en ren pejs og skorsten. Forbrændingen vil også være mere miljøvenlig, samtidig med at risikoen for pipebrand reduceres.

Du har i praksis to valg

Når det kommer til at fyre op i pejsen, har du i praksis to valg for, hvordan du vælger at gå frem. Du kan stable brændet og tænde op fra bunden af, eller du kan stable og tænde op fra toppen af stakken.

Jeg ved ikke med dig, men jeg har i hvert fald tidligere haft for vane at tænde op fra bunden. Ifølge en uformel undersøgelse fra Dinside vælger faktisk hele 86% af danskerne at tænde op nedefra. Undersøgelsen er dog nogle år gammel, men vi tvivler ikke på, at mange stadig gør det på „den gamle måde‟ – altså at fyre op fra bunden.

  • Tip: Det vil være meget lettere at fyre op i pejsen, hvis brændet er tørt.

„The Swiss Method‟: Du bør fyre fra toppen af

En langt mere effektiv metode end at fyre op fra bunden er at gøre det modsatte. I modsætning til hvad mange tror, bør man altså tænde op på toppen af stakken. Denne teknik omtales ofte som „The Swiss Method‟ på engelsk – eller altså den schweiziske metode på dansk.

Princippet med metoden er, at du begynder med at stable de største brændestykker nederst, før du gradvist lægger mindre og mindre stykker over igen. Til sidst tænder du op fra toppen af stakken. Der, hvor du tænder op, kan du gerne bruge lidt tynd optændingsbrænde eller eventuelt en optændingsbrikette.

Grunden til, at det ofte fungerer bedre at tænde fra toppen af, er, at der bliver bedre luftcirkulation inde i pejsen. Når du tænder op fra toppen, vil flammerne gradvist bevæge sig ned ad stakken. Luften vil derefter blive trukket ind fra bunden og stige op og støtte forbrændingen.

Den gode luftcirkulation giver også en anden fordel, som de fleste nok vil sætte pris på. Med mere effektiv forbrænding vil der være mindre røg og aske!

Får du stadig ikke fyr? Der findes råd

Hvis du stadig har problemer med at få fyr i pejsen, findes der heldigvis løsninger, der gør, at du kan nyde den gode pejsvarme.

Brug tørt brænde

Første regel er at bruge tørt brænde. Det kræver, at du opbevarer brændet korrekt, og du bør gerne tage det ind 1-2 dage før du skal bruge det. Brænde med en fugtighedsgrad højere end 20% vil brænde betydeligt dårligere.

Rengør pejsen

Som vi allerede har nævnt, vil det betale sig at rengøre pejsen fra tid til anden. Ikke kun bliver det lettere at fyre op, men du vil også fyre på en mere miljøvenlig måde.

Juster ventilen

Lufttilførsel er vigtig, når du fyrer i pejsen. Hvis du har problemer med at få fyr, bør du tjekke, at ventilen er åben. Eventuelt kan du også sætte døren til pejsen på klem, mens flammerne tager sig op.

Åbn vinduet

Hvis ingen af ovenstående foranstaltninger har hjulpet, kan du altid prøve at tilføre endnu mere luft. Dette kan du gøre ved at åbne et vindue eller verandadør lidt, indtil du får fyr. Ja, det bliver lidt koldere i nogle få minutter, men du får i det mindste fyr!